Esimerkkejä kainuulaisesta osaamisesta:

Kulttuuri ja luonto ovat Kainuun vahvuudet:

  • Kainuun rikas paikalliskulttuuri ja kulttuuritapahtumat .

Esimerkkejä: Kajaanin teatteri, taidemuseo ja museo, Kajaanin tanssiteatteri, Kajaani tanssii – tapahtuma, Routa – avoin nykytanssin tuotantoryhmä ja G-voima, Kajaanin Runoviikko, Kuhmon kamarimusiikki, kansanmusiikkijuhla Sommelo, laaja kesäteatteritoiminta, Suomussalmen ympäri vuoden toimiva Retikka-harrastajateatteri.

Elinkeinojen kehittäminen:

  • Kuhmon Woodpolis – ekotehokkaan rakentamisen osaamiskeskittymä,
  • Kajaanin Otanmäessä toimiva Transtec – kiskokaluston valmistaja ja merkittävä vaativien konepajatuotteiden sopimusvalmistaja,
  • Kajaanin  Measurepolis –   kansallisessa osaamiskeskusverkostossa ainoa mittaustekniikkaan erikoistunut osaamiskeskus , CEMIS  (Centre for Measurement and Information Systems –keskus) on Oulun yliopiston, Kajaanin ammattikorkeakoulun, Mittatekniikan keskuksen, Jyväskylän yliopiston ja VTT:n yhteinen mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut sopimuspohjainen tutkimus- ja koulutuskeskus.
  • Renforsin ranta,  UPM:n tehdasalueelle rakentuva yritysalue, on mielestämme uudenlainen  vihreän teollistamisidean mukainen teollisuusalue.

Hyvinvointi- ja koulutuspalvelut:

  • Kainuun maakunta on kiistaton  hyvinvointipalvelujen kehittämisen edelläkävijä eräiden palvelujen riittämättömyydestä huolimatta. Sosiaali- ja terveys-, koulutuspalvelut ja varhaiskasvatus ovat   merkittävimpiä  naisvaltaisten alojen työllistäjiä Kainuussa.
  • 2- asteen ammatillinen koulutus on Kainuussasaanut useita  laatupalkintoja ja OPH:n tuloksellisuusrahaa.
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu on puolestaan arvioitu Suomen  toiseksi parhaimmaksi ammattikorkeakouluksi.