Kainuulainen vihreä poliitikko Silja Keränen on kirjoittamassa kirjaa, joka julkaistaan syyskuussa. Kirjan nimi on Missä syrjä sijaitsee? – Kun kaupunki ei ole kaikki. Kirjan kustantaa Kirjapaja. Silja kuvailee kirjaansa Facebook-päivityksessään näin:

Se kertoo siitä, millaista on asua eri puolilla maata. Mitkä tekijät asuinpaikkavalintoihin vaikuttavat. Millaista elämä on isojen kaupunkien ulkopuolella. Ja toisaalta, mitä on kaupungistumisen taustalla.
 


Oma tarinani kulkee taustalla, muiden ihmisten tarinoiden ohessa. Olen tietysti haastatellut myös eri alojen asiantuntijoita, ja se on suunnattoman mielekästä. 

 

Tätä on ihan valtavan inspiroivaa kirjoittaa, kun saa avata erilaisia kehityskulkuja sote-palveluista kouluverkkoon ja toisaalta pohtia miten tähän on tultu ja etenkin sitä, mitä näkyy tulevaisuudessa. Miten korona on muuttanut työntekoa, monipaikkaisuutta ja muuttoliikettä kertarytinällä. Laittanut monet etsimään hyvän elämän palasia ihan uudella kulmalla. 


 
Ja toisaalta, miten osataan asettaa elämä maapallon kantokyvyn raameihin siten, että kunkin oma elämä olisi mahdollisimman kestävää asuinpaikasta riippumatta. Samalla näen todella paljon elinkeinomahdollisuuksia isojen kaupunkien ulkopuoliselle Suomelle, kun siirrytään kohti kestävää, vähähiilistä maailmaa.